Afdeling Haagse Straat Organisatie (HSO) van de gemeente Den Haag, onderdeel van dienst Stadsbeheer (DSB), geeft het goede voorbeeld voor inclusief werkgeverschap. Het sollicitatieproces en de start waren zeker niet vanzelfsprekend, maar deze afdeling houdt wel van aanpakken en is de uitdaging aangegaan met als resultaat dat nu de stratenmakers gebaren. Vroeger gebruikte deze groep ook al veel gebaren, maar nu zetten ze hun kunde van gebaren positief in om met hun nieuwe dove collega te communiceren.

Teammanager Gosé geeft aan dat sollicitant Sjaak een zeer geschikte kandidaat was bij de sollicitatie. Toen ze erachter kwamen dat Sjaak doof was, was het wel even slikken. Kan dat wel in het team en in deze functie? De teammanager legde het voor aan de buitendienst, waar hij gelijk vanuit het hele team een open en positieve reactie kreeg. Dat gaf de doorslag als management om ook over hun eigen twijfels heen te stappen en in gesprek te gaan met Sjaak. Na een paar maanden met elkaar gewerkt te hebben, wilde het team kijken of ze elkaar nog beter kunnen verstaan door middel van een gebarencursus. Via Voorall en de Gemeente Den Haag is dit mogelijk gemaakt en stond Petra Bouterse, docent Nederlandse gebarentaal, voor het hele team. Tijdens de training gaven zowel Sjaak als de rest van het team aan hoe ze de communicatie met elkaar ervaarden. De workshop gebaren geeft mooie aanvullende tips om nog beter met elkaar te kunnen communiceren en zo groeit de bewustwording. Het hele team oefende vol concentratie de hele ochtend met gebaren. Obstakels en vragen zijn er natuurlijk soms nog wel. Hoe roep je je dove collega aan de andere kant van de straat als hij niet kijkt, vergader je met veel personen en hoe communiceer je terwijl je autorijdt. Dit is een leerproces dat ze met elkaar aangaan.

Sjaak legt uit dat hij zowel gebarentaal spreekt als Nederlands, in zowel zijn gezin en op het werk. Door zijn flexibele houding en inzet kan hij zijn collega's vaak prima verstaan door liplezen en doordat veel collega's korte zinnen gebruiken. Sjaak heeft in het verleden wel op verzoek een CI (cochleair implantaat) laten plaatsen. Hierdoor hoorde hij opeens voor het eerst in zijn leven. Een mooie ervaring, maar ook erg intens. Hij hoorde opeens zijn eigen stem, maar ook wat er 3 straten verderop gebeurde. De intensiteit van al deze geluiden waren voor Sjaak uiteindelijk teveel, waardoor hij nu kiest om zonder CI te blijven functioneren.

Het team redt zich prima met elkaar door de open houding van iedereen, met geduld en door echt naar elkaar te luisteren. Dat ze dezelfde ''straattaal'' spreken is uiteindelijk voor dit team belangrijker dan de Nederlandse of zelfs gebarentaal! 

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer