Test nieuwe drukknoppen voor rateltikkers
Zes mensen met een visuele beperking testten op een koude middag in februari de verschillende nieuwe drukknoppen van de verkeerslichtinstallatie op de kruising Loosduinseweg/kade met de Monstersestraat. De knoppen activeren onder andere de rateltikkers op deze kruising. Rateltikkers maken een snel tikkend (ratelend) geluid, waardoor mensen die niet (goed) kunnen zien, weten dat het verkeerslicht op groen staat.
Een knop om te horen en te voelen
De nieuwe drukknoppen hebben een paar functies die de gewone knoppen in Den Haag niet kennen. Zo geven ze een terugmelding die te horen of te voelen is als de knop ingedrukt wordt. Zo weet je zeker dat je de knop hebt geactiveerd. Ook geeft de knop een trilling in de groenfase. Daarmee weten mensen die niet kunnen horen en zien wanneer het voetgangerslicht op groen staat. Daarnaast geeft een voelbare markering aan op welke wijze de oversteek is opgebouwd. Zo weet je dat je bijvoorbeeld eerst een rijweg oversteekt, daarna een trambaan, vervolgens weer een rijweg en daarna nog een fietspad. Belangrijk voor mensen die de oversteek niet goed kennen. Voorall schreef een advies op basis van de bevindingen van de deelnemers.
Goed hoorbaar maar niet goed voelbaar
De belangrijkste conclusie was dat de hoorbare terugmelding als zeer positief werd ervaren. De voelbare terugmelding was echter onvoldoende duidelijk, doordat het extra knopje hiervoor moeilijk te vinden en lastig te voelen was. De voelbare markering was moeilijk te begrijpen. We adviseren deze alleen in te voeren als hiervoor landelijke richtlijnen zijn gemaakt. Dan kunnen blinden en slechtzienden leren hoe de markering is opgebouwd, en begrijpt de bezoeker uit Groningen ook wat de markering in Den Haag betekent.
Het adviesrapport sluit aan bij de motie ‘Veilig over met OVI’, waarin het college verzocht wordt een pilot te starten met een OVI (oversteek voor iedereen)-kastje op ten minste één locatie.
Wil je meer weten? Klik hier voor het hele advies.
Margreet Roemeling