royal christmas fair 720


De Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout is een jaarlijks terugkerend feest waar duizenden bezoekers op afkomen. Dit jaar heeft de organisatie zich opnieuw ingezet om het evenement toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. We spraken met Heino, een van de organisatoren, over de verbeteringen, uitdagingen en plannen voor de toekomst.

Welke verbeteringen zijn dit jaar doorgevoerd?
Er zijn flink wat stappen gezet om de toegankelijkheid te verbeteren. Zo is er een prikkelarme ruimte ingericht, en is er een extra mindervalidentoilet geplaatst om wachttijden te verminderen. Verder zijn de kabelgoten in het publieksgebied vervangen door rolstoelvriendelijke kabelgoten, en is de toegang tot het paviljoen verbeterd met een aangepaste helling bij de deur. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan duidelijke contrasterende signing bij de EHBO-post, toiletten en op het terrein. Ook het terras van Bar Düsseldorf is onder handen genomen: de picknicktafels daar zijn aangepast voor rolstoelgebruikers, en met de plaatsing van parasols kunnen bezoekers ook beschut genieten.

Welke uitdagingen blijven bestaan?
Heino geeft aan dat de grootste uitdaging de ondergrond van het Lange Voorhout blijft. “Het schelpenpad is historisch belangrijk en wordt in ere gehouden. Toch zorgt het vooral in de eerste week voor problemen, omdat er dan nog extra schelpen worden gestort voor de afwatering.” Een creatieve oplossing hiervoor is de *Rollin’ Christmas Fair* op 16 december. Tijdens deze dag stelt Biesieklette vijf strandrolstoelen beschikbaar voor bezoekers die slecht ter been zijn. “Deze rolstoelen zijn lichter te duwen dankzij luchtbanden, maar blijven handmatig voort te bewegen. Dat maakt het terrein toch een stuk beter toegankelijk.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“We zouden graag in overleg gaan met de HTM en taxi-aanbieders om duidelijke bewegwijzering te realiseren vanaf OV-haltes en taxistandplaatsen naar de kerstmarkt,” vertelt Heino. “Dat zou voor veel bezoekers een groot verschil maken.”

Hoe wordt de toegankelijkheid geëvalueerd?
Tijdens de kerstmarkt zijn er zo’n 40 medewerkers aanwezig die continu de faciliteiten en aanpassingen in de gaten houden. Heino: “We doen aanpassingen waar nodig en kunnen nog tijdens de looptijd bijsturen. We hebben geen formeel evaluatieproces met bezoekers, maar ons social media-team houdt opmerkingen en verbeterpunten in de gaten.”

Hoe verschilt deze editie van eerdere jaren?
Heino merkt op dat de toegankelijkheid met elk jaar verbetert. “We blijven stappen zetten, al zullen we ongetwijfeld dingen over het hoofd zien. Gelukkig kunnen we met de expertise van Voorall steeds verder vooruit.”

Tips voor andere organisatoren
Heino sluit af met drie praktische tips voor andere eventorganisatoren die toegankelijkheid willen verbeteren:

  1. Werk samen met experts: “Een organisatie zoals Voorall kijkt met een bril die je als organisator vaak mist. Zij zien wat jij niet ziet.”
  2. Investeer in medewerkers: “Je mensen zijn je ogen en oren op de vloer. Zorg dat ze goed geïnformeerd zijn en weten hoe ze bezoekers met een beperking kunnen helpen.”
  3. Wees helder in je communicatie: “Vertel niet alleen wat je goed hebt geregeld, maar wees ook eerlijk over wat niet kan, zoals het schelpenpad op het Lange Voorhout.”

De Royal Christmas Fair laat zien dat zelfs op een historische locatie veel mogelijk is om de toegankelijkheid te verbeteren. Het blijft een proces van kleine stappen, maar de organisatie bewijst dat die inspanningen een groot verschil kunnen maken.

 

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer