Den Haag Werkt is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Samen met werkgevers helpt zij inwoners die langere tijd geen werk of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aan een baan. Omdat iedereen een kans op werk verdient. Werkgevers die moeite hebben met het vinden van goed personeel worden in contact gebracht met werkzoekenden. Dat kunnen mensen zijn die nog maar kort werkloos zijn, maar ook mensen die voor een deel arbeidsongeschikt zijn of een beperking hebben. Den Haag Werkt heeft alle kennis in huis om mensen aan een baan te helpen.

Zo ook voor Jeison. Hij is via Den Haag Werkt aan de slag als barista. Of beter gezegd: ‘gebaarista’. Koffie kunt u namelijk alleen bij hem bestellen in gebarentaal want Jeison is doof. Op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag bestellen medewerkers zo hun koffie. Een videoscherm legt uit welk gebaar ze moeten maken voor een cappuccino of een Flat White. Daarna gaat Jeison met veel passie aan de slag.

Het waren Martin Berkhout (accountmanager Horeca) en Susan Scholten (casemanager arbeidsontwikkeling), beide werkzaam bij Den Haag Werkt, die Jeison attent maakten op de mogelijkheid om als 'gebaarista' aan de slag te gaan. Hij wilde namelijk heel graag werken in de horeca, maar hoe doe je dat als je doof bent? Susan: “Martin legde het lijntje met de horecaondernemer. En Jeison, zijn zus en ik zijn toen samen op gesprek gegaan bij Bas de Ruiter van de Sign Language Coffee Bar. Bas: “Voordeel is dat Jeison op Aruba, waar hij vandaan komt, al veel baantjes in de horeca heeft gehad. Punt was alleen nog wel dat hij de Nederlandse gebarentaal niet beheerste. Elke land heeft namelijk een eigen gebarentaal. Maar dat was snel op te lossen. En de videoschermen helpen uiteraard ook mee.” En dus werd Jeison aangenomen. Martin hielp de ondernemer met de aanvraag van subsidieregelingen. Daarna kreeg Je ison een opleiding tot ‘gebaarista’.

Jeison is blij met zijn werk als ‘gebaarista’ op het hoofdkantoor van Shell. “Ik vind het leuk om met mensen te werken. Dit werk motiveert mij om elke dag iets nieuws te leren.” Hij is dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen van Martin Berkhout en Susan Scholten van Den Haag Werkt. “Want ik wist niet dat dit bestond. En het werk is leuk en niet te zwaar voor mij.” Het concept van de coffeebar, waar klanten via gebarentaal hun koffie kunnen bestellen, vindt hij geweldig. “Het zou mooi zijn als er veel meer van deze plekken komen.” Jeison is van plan dit werk nog een tijdje te blijven doen: “Dan kan ik nog meer oefenen in het leren van de Nederlandse taal. En wie weet, kan ik dan in de toekomst mijn eigen cafetaria openen. Want dat is de droom die ik stiekem heb: dat ik dan ook mijn vrienden en familie kan bedienen.”

Het aan een passende baan helpen van Jeison is een goed voorbeeld van de aanpak van Den Haag Werkt. Over de dienstverlening van Den Haag Werkt spreken we met Jan van der Werf, projectleider bij Den Haag Werkt/Werk in Opdracht. Jan: ‘Een onderdeel van Den Haag Werkt is Werk in Opdracht. Daar werken zo’n 1500 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze kracht zit in het geven van aandacht aan de medewerkers. Wij gaan in gesprek en kijken in welke functie iemand gelukkig wordt. De mensen staan steeds centraal. De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en het toeleiden van mensen naar de arbeidsmarkt. Direct als iemand bij de afdeling Instroom & Arbeidsontwikkeling wordt aangemeld, beoordeelden we welke capaciteiten iemand heeft en op welke wijze iemand kan worden ingezet.’ Het werk van Werk in Opdracht voorziet in een enorme behoefte. Plantsoenen, zoals parken en schooltuinen worden onderhouden. Gemeentelijke panden worden schoongehouden. De leefomgeving blijft netjes door zwerfvuil op te ruimen en afvalbakken te legen. En naast de zogenaamde buitenlocaties heeft Werk in Opdracht aan de Kerketuinenweg een boekbinderij, kaarsenmakerij, stoffeerderij, afdeling waar hout en metaal wordt bewerkt, producten worden gelast en gemonteerd en afdelingen voor het verpakken van food en non-food.

Den Haag Werkt bemiddelt bij banen en detacheert, neemt werk of bedrijfsprocessen over en adviseert en helpt werkgevers. Meer informatie? Kijk op www.denhaag.nl/denhaagwerkt

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer