20220218 Proefstemmen 3 1

 

Op woensdag 15 maart 2023 vonden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap plaats. Al enige jaren wordt er in Den Haag in elk stadsdeel een stembureau ingericht met extra voorzieningen voor mensen met een visuele beperking, de zogenaamde VIBES-stembureaus. Deze extra voorzieningen maken het mogelijk dat het stemgeheim gewaarborgd is voor kiezers die niet (goed) kunnen zien. Om te onderzoeken of hier nog verbeteringen nodig zijn, testte Voorall op 15 maart deze acht stembureaus en schreef hierover een advies aan burgemeester van Zanen.

Bij de test bleek onder andere dat de tijdelijke blindengeleidelijnen die binnen in het gebouw waren aangelegd niet vanaf de ingang van het gebouw, maar pas vanaf de ingang van het stemlokaal waren aangebracht. Daardoor is het voor een slechtziende kiezer niet goed mogelijk zelfstandig het lokaal te vinden waar het stembureau is opgebouwd. Ook bleek op één locatie de stemmal te ontbreken die kiezers met een visuele beperking helpt bij het stemmen en deed op één van de locaties de soundbox, die de verschillende partijen en kandidaten laat horen, het niet.
Op basis van de test konden we ook conclusies trekken over de geschiktheid van een locatie als VIBES-stembureau. Voorall beoordeelde vier locaties als zeer geschikt. Dit zijn de bibliotheken Haagse Hout, Transvaal en Escamp en het Vadercentrum in Laak. Het stembureau Inclusion4all krijgt het predicaat ‘geschikt’. Voorall adviseert om de locaties Dekkershage en Eltheto niet meer te gebruiken als VIBES-stembureaus en hiervoor andere locaties in de betreffende stadsdelen te zoeken. Ditzelfde geldt voor de locatie Madurodam omdat dit stembureau moeilijk te vinden is, vanwege het grote plein voor het gebouw zonder routegeleiding waarmee blinde en slechtziende stemmers zich kunnen oriënteren.

Als reactie op het advies heeft de gemeente inmiddels laten weten in de toekomst een aparte ploeg in te zetten voor de inrichting van de VIBES-stembureaus en een grotere voorraad aan te leggen van stemmallen en soundboxes. Ook zullen de locaties Dekkershage en Eltheto worden vervangen door andere stemlocaties in het stadsdeel.

Voorall is blij met de jarenlange samenwerking met het bureau Verkiezingen, waarbij zowel de gemeente als Voorall er naar streeft dat alle kiezers met een beperking zo zelfstandig mogelijk hun stem kunnen uitbrengen en hun stemgeheim gewaarborgd is. Inmiddels staat het eerste overleg voor de komende Tweede Kamerverkiezingen die plaats gaan vinden op 22 november, alweer gepland.

Wil je het advies lezen? Klik dan hier

 

Foto: Jurriaan Brobbel

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer