Verkiezingen 2023

 

De verkiezingen liggen alweer even achter ons. Stemmen is een grondrecht en daarom werken de gemeente Den Haag en Voorall altijd nauw samen om het voor iedereen mogelijk te maken zo zelfstandig mogelijk zijn stem uit te brengen.

Dat begint al in het voortraject. Zo kijken we altijd mee met de gemeente welke locaties het meest geschikt zijn voor de hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Belangrijk is dat deze locaties goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat de route vanaf de halte naar de stemlocatie gemakkelijk te vinden is, net zoals de route in het gebouw.

Speciaal voor kiezers met een visuele beperking organiseren we samen met Koninklijke Visio een oefenstemdag waarbij mensen kunnen oefenen met de stemmal en de audio-ondersteuning. Daar was dit jaar veel belangstelling voor vanuit de pers. Vanuit Voorall proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de persaanvragen, omdat we het belangrijk vinden dat veel mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheid om te stemmen met een stemmal. En zodat mensen die wel goed kunnen zien, zich meer bewust worden dat zelfstandig stemmen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarnaast kijken we ook mee met de vormgeving van de verkiezingskrant en communiceren we een overzicht van alle informatie die belangrijk is voor mensen met een beperking om te stemmen. Hierin staan bijvoorbeeld de links naar de filmpjes met Nederlands Gebarentaal over de verkiezingen en naar de gesproken kandidatenlijsten.

Op de stemdag zelf hebben we samen met ervaringsdeskundigen de acht stembureaus, waar extra hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking stonden, getest op toegankelijkheid. Ook doen we altijd een oproep om ervaringen bij het stemmen bij ons te melden, of deze nu positief zijn of juist niet. Dit alles mondt uit in een advies aan burgemeester van Zanen, die verantwoordelijk is voor het verloop van de verkiezingen, zodat we elk jaar opnieuw gezamenlijk blijven werken aan toegankelijke verkiezingen in Den Haag.  

Margreet Roemeling

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer