Voorall krijgt regelmatig vragen over gehandicaptenparkeren. Om wat meer duidelijkheid te geven over dit onderwerp beschrijven we hieronder een aantal vragen samen met de antwoorden die de gemeente ons heeft gegeven. Eerst leggen we uit waarom het belangrijk is dat deze voorzieningen er zijn. Daarna beschrijven we de verschillende soorten voorzieningen. Dit is belangrijk om vervolgens de antwoorden op de vragen te kunnen begrijpen.

Meedoen
Voor mensen met een beperking kan de auto een belangrijk middel zijn om zich zelfstandig te verplaatsen. Als de afstand die je kan lopen beperkt is, kan je bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Deze is bedoeld om mee te kunnen doen in de maatschappij, ook als je een loopbeperking hebt. Met de gehandicaptenparkeerkaart kun je gratis parkeren bij algemene voorzieningen zoals overheidsinstellingen, gezondheidszorginstellingen, publieke gebouwen en winkels. Uitgangspunt bij de toekenning van een gehandicaptenparkeerkaart is de medische noodzaak om de afstand van de auto tot algemene voorzieningen zo kort mogelijk te houden.

Verschillende voorzieningen
Er zijn verschillende voorzieningen voor gehandicaptenparkeren. Je vraagt ze allemaal bij de gemeente aan.
- Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mag je gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in heel Europa. Deze kun je aanvragen als bestuurder, als passagier of als instelling.
- Met een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten kun je met je auto op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag parkeren zonder te betalen.
- Een individuele gehandicaptenparkeerplaats is een speciale parkeerplek bij je woning of werk. Deze is alleen voor jouw voertuig bedoeld.
Er is dus een verschil tussen de Europese gehandicaptenparkeerkaart en de bewonersparkeervergunning voor gehandicapten. Voor het aanvragen van een bewonersparkeervergunning of individuele parkeerplaats heb je de Europese gehandicaptenkaart nodig.

De gemeente Den Haag beschrijft op haar website wanneer je in aanmerking komt voor een van de parkeervoorzieningen en hoe je deze kunt aanvragen. Zie hiervoor: Gehandicaptenparkeren gemeente Den Haag
Om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de Europese gehandicaptenparkeerkaart maakt de gemeente gebruik van de landelijke richtlijn die hiervoor is opgesteld. Zie hiervoor: Richtlijn Gehandicaptenparkeerkaart 

Vraag en antwoord
1. Klopt het dat mensen met een beperking geen eigen Europese gehandicaptenparkeerkaart kunnen krijgen als zij een partner hebben?
Dit klopt niet. De voorwaarde is dat iemand niet meer dan 100m. kan lopen. Dit wordt bepaald aan de hand van het sociaal medisch advies. Het maakt hierbij niet uit of iemand een partner heeft of niet.

2. Moeten mensen met levenslange beperkingen toch steeds een nieuwe aanvraag doen en keuringen ondergaan?
Dat hangt er vanaf of de Europese gehandicaptenkaart tijdelijk of permanent aan jou is uitgegeven. Bij tijdelijke kaarten is er kans op verbetering van de medische situatie en daarom moet iemand opnieuw gekeurd worden. De medische specialisten stellen hiervoor een termijn vast in het sociaal medische advies (maximaal 5 jaar). Mensen met een permanente kaart hoeven niet opnieuw gekeurd te worden. De kaart is 5 jaar geldig, daarna moet deze administratief vernieuwd worden, zonder keuring. Hiervoor moet je wel legeskosten betalen (ongeveer 40 euro).

3. Hoe weet ik of ik mijn medische gegevens moet meenemen bij de medische keuring?

De medische keuring wordt voor inwoners van Den Haag uitgevoerd door Calder Werkt. In de uitnodigingsbrief die je van hen ontvangt, staat dat je alle medische documenten mee moet nemen.

4. Krijg ik direct een boete als ik te laat ben met het vernieuwen van de Europese gehandicaptenparkeerkaart en ik toch parkeer op mijn individuele gehandicaptenparkeerplaats?
Nee, de gehandicaptenparkeerplaats wordt niet zomaar ingetrokken. Je kunt alleen niet met een verlopen Europese gehandicaptenkaart op een algemene gehandicaptenparkeerplaats staan.

Mensen met een gehandicaptenparkeervergunning krijgen een verlengingsbrief om hun kaart te verlengen. Bij een permanente parkeervergunning is dat 1 maand van tevoren en bij een tijdelijke 3 maanden van tevoren in verband met een nieuwe keuring. De bewonersparkeervergunning en de individuele gehandicaptenparkeerplaats hoeven bij een permanente kaart niet opnieuw aangevraagd te worden, alleen bij een tijdelijke kaart.

5. Zijn er wachtlijsten voor de (her)keuring voor gehandicaptenparkeerkaarten?

Nee, de doorlooptijd voor een medische (her)keuring is kort: vaak kunnen mensen al binnen 1,5 week terecht nadat zij zich hebben aangemeld.

We hopen dat dit artikel meer duidelijkheid heeft gegeven over de verschillende mogelijkheden voor gehandicaptenparkeren en de manier waarop je dit kunt aanvragen.

Margreet Roemeling

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer