
Stichting Voorall viert 15 jarig bestaan Op 2 november heeft Stichting Voorall haar 15 jarig bestaan gevierd. Diverse sprekers waaronder Lotte Vermeij van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Jacob Zuurmond voorzitter van de Raad van Toezicht, Lonneke Schijvens van Kenniscentrum Sport en Bewegen en coördinerende wethouder Toegankelijkheid Kavita Parbhudayal hielden een inleiding. Ook trad de Haagse cabaretier Marcel Verreck op. Hij droeg enkele verhalen voor uit het boekje dat hij over zijn meervoudig gehandicapte zoon heeft geschreven en ook zong hij enkele liedjes.
Als gevolg van coronamaatregelen moest het feestje kleinschalig plaatsvinden. Daardoor konden zelfs diverse bekende gezichten van Voorall niet worden uitgenodigd.

Voorall adviseert Tweede Kamer over toegankelijk communiceren Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Voorall de live ondertiteling en de website van de Tweede Kamer onder de loep genomen. Speciaal hiervoor is een klantenpanel met ervaringsdeskundigen samengesteld. Eerder dit jaar zijn de twee adviezen aan de organisatie van de Tweede Kamer overhandigd. Naar aanleiding van de adviezen sprak Voorall met Henk-Jan Eras van de Dienst Verslag en Redactie van de Tweede Kamer over het advies voor de live ondertiteling, Hester Oomes van de stafdienst Communicatie Tweede Kamer over het advies voor de website www.tweedekamer.nl, en met projectleider Bart Borsje van Voorall over de ervaringen met het klantenpanel.

Gelijkwaardige Inclusie en validisme met Sita Mohabir Inclusie is een term die de laatste tijd vaak voorbijkomt, maar heeft u ooit gehoord van Gelijkwaardige Inclusie? Misschien kunt u zich er wel wat bij voorstellen, maar heeft u geen idee wat er met beide begrippen bedoeld wordt. Wij spraken Sita Mohabir, eigenaar van EquiTable Inclusion, letterlijk vertaald: (u raadt het al) Gelijkwaardige Inclusie. EquiTable Inclusion is een centrum in Den Haag waar Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie aan de basis staan van alle diensten. Binnen dit bedrijf is Sita naast HR-adviseur, Organisatieadviseur, Trainer en Jobcoach. Vaak wordt ze ook uitgenodigd als spreker om toelichting te geven over onderwerpen die raakvlakken hebben met Gelijkwaardige Inclusie zoals Inclusieve Taal en Toegankelijkheid. Sita heeft verder interessante inzichten met ons gedeeld, waaronder over validisme. Ook dit begrip leggen wij in dit artikel nader uit.

Initiatieven maken meer verbinding voor Hagenaars met een (licht) verstandelijke beperking mogelijk Op het gebied van ontmoeting voor deze groep Hagenaars is er veel in beweging in de stad. Hierbij lichten we twee initiatieven uit.
ABCMaatje stimuleert ontmoeting tussen Hagenaars met een (licht) verstandelijke beperking Veel mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben te maken met eenzaamheid. Een baan of dagbesteding is niet vanzelfsprekend en soms hebben ze geen vriendenkring. Om eenzaamheid onder deze groep tegen te gaan, is er nu ABCMaatje. Dit is een platform waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking elkaar kunnen ontmoeten. Jacques de Wit, die eerder al ABCDate heeft ontwikkeld, vertelt dat de website van ABC-Maatje op 13 oktober jl. van start is gegaan.
Nieuwe mensen leren kennen in Den Haag met Joinby In het kader van de challenge van de Gemeente Den Haag om eenzaamheid te verminderen onder (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking, heeft de startup Joinby in samenwerking met lokale partners een sociale app ontwikkeld om gemakkelijker in contact te komen met anderen uit de buurt en makkelijker (samen) deel te nemen aan lokale activiteiten.

Defecte rolstoelfiets in Scheveningen Haven leidt tot kennismaking met Voorall De mogelijkheid om af en toe de rolstoelfiets bij Biesieklette Scheveningen Haven te huren is voor veel Hagenaars een uitkomst. De rolstoelfiets is een soort bakfiets waar je eenvoudig de rolstoel in kunt rijden en waarmee je dus samen kunt genieten van een fietstochtje. Suus ter Haar, moeder van Ruben, was ook ontzettend blij met de rolstoelfiets. Ruben is 21 jaar en heeft een meervoudige beperking en is rolstoelgebonden. Samen gaan ze regelmatig op pad, naar Meijendel of een tochtje door de stad. Ruben vindt het altijd een feest om met de rolstoelfiets op pad te gaan. Het was voor Suus, maar nog meer voor Ruben, een enorme tegenvaller toen ze hoorde dat de rolstoelfiets kapot was.

De Mooiste Muziekclub Woensdag 17 november werd voor de eerste keer De Mooiste Muziekclub georganiseerd door het Muziek en Spel Atelier van Carmen van Haren, in samenwerking met de Voorall Academie. Kinderen met en zonder handicap ontmoetten elkaar en maakten muziek. Het werd een vrolijke middag. ‘Bijzonder dat we elkaar hebben gevonden in de muziek. Ik heb een heel leuke middag gehad. Dank je wel’, liet één van de kinderen weten.

Betekenisvolle kennismaking met vervolg Vorige maand maakte Voorall kennis met Marie-Lisette Derks. Onze paden kruisten elkaar eerder eens tijdens een editie van de Week van de Dialoog, maar nu namen we de tijd om elkaar echt te ontmoeten en te verkennen hoe we samen inspiratie kunnen brengen aan onze achterban. En dat begint al hier in deze nieuwsbrief waarin Marie-Lisette vertelt over innerlijke vrede en de plaats daarvan in onze stad. In het nieuwe jaar zullen we voor de Voorall Academie rondom dit onderwerp ook een gezamenlijke bijeenkomst organiseren, de datum volgt nog.
|