Stichting Voorall, Dito en AFEdemy ontwikkelen een toolkit om de toegankelijkheid van openbare gebouwen te verbeteren. Met de toolkit kunnen deelnemers zelfstandig of in teamverband de toegankelijkheid van hun omgeving testen en waardevolle feedback geven aan gemeenten en andere instellingen.
Wat houdt het project in?
Het project Testteams4ALL richt zich op het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en ruimtes voor mensen met een beperking. Het initiatief, dat is opgezet door Voorall in samenwerking met AFEdemy en Dito, heeft als doel om mensen met een beperking in staat te stellen om zelf de toegankelijkheid van hun omgeving te beoordelen en te verbeteren.
Een drempel aan de ingang, zware voordeuren, onvoldoende verlichting of kleurcontrasten. De hindernissen zijn talrijk waarmee personen met een beperking worden geconfronteerd om op café te gaan, het gemeentehuis te bezoeken of kantoorruimten te gebruiken. Het project Testteams4ALL wil de toegankelijkheid van deze openbare gebouwen en ruimtes verbeteren. Want iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving.
In samenwerking met de organisaties AFEdemy en Dito ontwikkelt Voorall hiervoor een toolkit en bijbehorende training. Deze toolkit stelt mensen met een beperking in staat om zelfstandig of in teamverband de toegankelijkheid van gebouwen te testen en adviezen uit te brengen naar bijvoorbeeld steden of gemeenten. Zo kunnen personen met een beperking hun eigen leefomgeving toegankelijker maken en vollediger meedoen aan het sociale leven.
Het project begon vanuit de jarenlange ervaring van Dito en Voorall met het testen van toegankelijkheid. Denk aan de Dito-participatietool of het Voorall-project Onbeperkt op Stap. Dit Europees initiatief, gefinancierd door Erasmus+, biedt een unieke kans om deze methodieken verder te professionaliseren en te delen met een breder publiek. De toolkit zal online beschikbaar zijn zodat iedereen hier eenvoudig van gebruik kan maken.
Klankbordgroepen
Om de tool verder te ontwikkelen, hechten we veel belang aan de inbreng van ervaringsdeskundigen. Zij weten uit eigen ervaring wat werkt en niet werkt en kunnen gericht feedback geven. In de eerste klankbordgroepen bespraken we de aandachtspunten van de verschillende groepen van personen met beperking. Een persoon met een visuele beperking gaf bijvoorbeeld aan dat trapleuningen aan het begin en einde steeds een beetje moeten doorlopen. In de volgende klankbordsessies bespreken we de checklist. Dit is een lijst met punten die tijdens het testen van het gebouw één voor één bekeken worden. Denk aan de aanwezigheid van een gehandicaptenparkeerplaats of automatische toegangsdeur.