Het is er nooit niet!                          

De afgelopen weken heb ik een training gegeven in het schrijven van een NAH paspoort. Naast het feit dat ik heel trots ben dat ik na lange tijd weer eens een training heb gegeven wil ik in deze blog aandacht geven aan het NAH paspoort.

Anderhalf jaar geleden kwam ik in contact met Raymond van Soldt. Raymond was bezig met het opzetten van het project NAH paspoort om door middel van het paspoort de onzichtbare restverschijnselen van Niet Aangeboren Hersenletsel zichtbaar te maken. Aangezien dat ook de reden is waarom ik blog raakten we aan de praat en ben ik bij het project betrokken geraakt.

Inmiddels is het dus zover dat de NAH paspoort coaches getraind kunnen worden want dat is wat ik gedaan heb.

Wat is een NAH paspoort nu precies? Daarvoor verwijs ik uiteraard naar de website van de stichting Voorall. Daar staat het goed uitgelegd, maar ook hier zal ik er wat meer op in gaan.

Het paspoort bestaat uit een papieren folder en een Quick scan pasje. In de papieren folder staat uitgelegd wat de onzichtbare beperkingen zijn van de aanvrager. En er staat wat de impact is van die beperkingen op het leven van de aanvrager. Dit uitgebreide document kan de aanvrager laten lezen aan naasten, familie, vrienden, aan wie hij of zij maar wil.
Het Quick scan pasje daar staan de belangrijkste beperkingen in het kort op die snel duidelijk maken wat er aan de hand is. Dit kan je gebruiken in winkels, werk, bij medisch personeel etc.

Het geeft dus veel inzicht in de situatie waarin de aanvrager zich bevind.
Er zijn meerdere initiatieven zoals de crisiskaart, Hidden Disabilities Sunflower card, hersenletsel-uitleg kaartjes etc maar deze werken allemaal met standaard zinnetjes en of afbeeldingen. En dat terwijl hersenletsel zo persoonlijk is en voor iedereen anders.

Maar hoe gaat het in zijn werk?
Er word een aanvraag gedaan om een paspoort. Die aanvraag komt bij Raymond van Soldt terecht. Hij schakelt twee coaches in die contact opnemen met de aanvrager. Er wordt een afspraak gemaakt en tijdens de eerste afspraak wordt er kennis gemaakt en het een en ander voor besproken.
Als er een goede klik is wordt er een vervolg afspraak gemaakt. Het verhaal van de aanvrager wordt opgeschreven. Dit mag de aanvrager uiteraard ook zelf doen maar vaak gebeurd dit door de coaches. Aan de hand van het gesprek eventueel met behulp van vragenlijsten komt het paspoort tot stand.
Als het af is wordt het naar Raymond opgestuurd en hij maakt er een mooi document van. Uiteraard kan in de loop der tijd het een en ander wijzigen. De aanvrager kan dan vragen om een herziening van het paspoort.

Voor de coaches wordt 2 keer per jaar een intervisie bijeenkomst gehouden. Dit om ervaringen te delen en te leren van elkaar.
Al met al een mooi initiatief wat ik graag met jullie wilde delen!

Tot de volgende blog

Liefs,

Belinda

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer