Dit wordt vast een heel korte blog. Ik ben werkelijk zo moe vandaag. Echt in de overtreffende trap. Het liefste wil ik op bed aan liggen en hopen dat het snel morgen wordt maar ik weet dat dat niet het beste is voor mijn lijf. En toch snak ik daarnaar.
In tegenstelling tot wat mijn lijf wil ben ik toch opgestaan en heb de hond een klein rondje uitgelaten. Daarna op de fiets naar de fysio. De fysio moest al erg lachen toen ze me zag lopen. Gaat lekker he vandaag…
Gelukkig ken ik mijn NAH lijf ook al langer dan vandaag dus ik kan er ook wel om lachen. Just one of those days. Ik weet dat het de komende dagen wel beter wordt en dat ik moet opletten. Bewust dingen doen maar ook bewust dingen laten. Ik heb een klein rondje oefeningen gedaan bij de fysio maar er zat iemand op een fiets die zoveel tikkend geluid maakte dat ik dacht..Ik kan kiezen of ik duw die man van die fiets of ik stap op. Ik heb voor het laatste gekozen.
Als je zo moe bent als ik ligt de overprikkeling ook zo dichtbij. En dan is het klap op klap voor mijn lijf dus kies ik ervoor om snel af te taaien. Wel geweest, check!
En thuis even een kop koffie gepakt en bedacht hoe ik de dag ga aanvliegen. Er komt weinig uit mijn handen maar niet niks. Ik beweeg wel wat maar niet veel.
Denkwerk laat ik liggen, mijn gedachten kan ik er hooguit 10 seconden bijhouden. Kortom een korte blog maar ik heb het wel gedaan, check!
Tot de volgende blog
Liefs,
Belinda
Stichting Voorall is de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking. Voorall adviseert over fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid. De organisatie wordt gedragen door beroepskrachten en vrijwilligers (ervaringsdeskundigen). Ons doel is de stad te veranderen in een plek waar mensen met een beperking zich goed kunnen verplaatsen en gelijkwaardig kunnen meedoen aan het maatschappelijk leven.
Voorall heeft zich in 2024 op allerlei manieren ingezet om de toegankelijkheid van de stad te verbeteren. Het gaat om kleine en grote aspecten met als overeenkomst dat ze in meer of mindere mate bijdragen aan betere toegankelijkheid. Inwoners en de bezoekers met een beperking werden hierdoor beter in staat gesteld om op een gelijkwaardige wijze gebruik te maken van de voorzieningen in de stad en te participeren in alles wat de stad te bieden heeft.
In 2024 heeft Voorall tientallen adviezen uitgebracht en activiteiten georganiseerd. Voor de inwoners van Den Haag die Voorall niet dagelijks voet volgen, bieden we langs deze weg een overzicht van een aantal prestaties waar we trots op zijn:
1. Voorall heeft circa 100 locaties getest op toegankelijkheid waaronder winkels in Scheveningen en Loosduinen. Daarnaast hebben we zes fysiopraktijken getest op digitale toegankelijkheid. De testresultaten leiden tot adviezen en worden geplaatst op de website onbeperktopstap.nl waar de mate van toegankelijkheid van veel geteste locaties is terug te vinden.
2. Voorall heeft onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van entrees van stembureaus. Naar aanleiding van dit advies is een gezamenlijk vervolgtraject uitgezet met de gemeente waarbij per stembureau is bekeken wat nodig is om de entree van de locatie toegankelijk te maken. Inmiddels ligt er een voorstel om de entrees van de eerste 30 locaties aan te passen, zodat deze niet alleen tijdens de verkiezingen maar blijvend toegankelijk zijn.
3. We hebben een advies uitgebracht over toegankelijke Haagse stranden. Voorall heeft het opstellen van de nieuwe gemeentelijke strandvisie tot 2032 aangegrepen om advies uit te brengen om de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Haagse stranden verder te verbeteren. In het advies zijn we ingegaan op de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van het strand, de boulevard en het aangrenzende duingebied. Belangrijke aandachtspunten zijn verder de informatievoorziening en de bewegwijzering.
4. Voorall heeft meegewerkt aan het opstellen van de gemeentelijke Lokale Inclusie Agenda. Ervaringsdeskundigen hebben via Vooral input geleverd. Er is ingesproken tijdens de behandeling van de nota in de commissie Samenleving waar wij een pleidooi hebben gehouden voor blindengeleidelijnen bij de Randstadraillijnen 3 en 4, uitbreiding van het aantal openbare toegankelijke toiletten en betere dienstverlening van de taxibus.
5. Er zijn op verzoek van de gemeente twee schouwen met ervaringsdeskundigen in het Westduinpark uitgevoerd. Een schouw samen met mensen met hulpmiddelen die rijden (fietspaden) en één schouw met ervaringsdeskundigen die lopen (slechtziend en rollator) (wandelpaden). De schouwen dragen bij aan bewustwording bij de medewerkers van de gemeente en zijn positief ontvangen. Inmiddels ligt er een plan om de adviezen komend voorjaar in de praktijk te brengen in het Westduinpark. Dit zal resulteren in een 'ommetje' voor wandelaars die ook toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. En in betere toegankelijkheid op de fietspaden door onder andere de overgangen met hekjes bij de veeroosters toegankelijker te maken.
6. Voorall heeft een geur- en voelwandeling in het Westduinpark voor blinden en slechtzienden georganiseerd.
7. Ook dit jaar is er weer een Onbeperkt070-prijs uitgereikt. De winnaar was de kinderraad Houtwijk voor de aanschaf van een toegankelijk samenspeeltoestel in speeltuin Bokkefort en de 2de prijs is gegaan naar SGK voor beweeg- en spelmateriaal voor sporters met een beperking.
8. De verschillende theatervoorstellingen die door HNT toegankelijk zijn gemaakt voor mensen met een auditieve beperking werden goed bezocht. Het Nationale Theater heeft dit mogelijk gemaakt en vrijkaarten ter beschikking gesteld en Voorall heeft het gepromoot en onder de aandacht bij de doelgroep gebracht.
9. Voorall werkte samen met de Stichting Maatschappelijk Maatwerk en Audiologisch centrum Auris bij vraagstukken als omgaan met slechthorendheid bij dementie. Dit leidde tot een aantal publicaties in de Nieuwsbrief van Voorall.
10. Voorall heeft cliëntondersteuning geboden aan ongeveer 100 ondersteuningsvragen over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz).
11. Ruim 20 organisaties en ondernemingen hebben van Voorall advies gekregen over toegankelijkheidsverbeteringen op het gebied van fysieke-, digitale – of sociale toegankelijkheid.
13. Diverse Haagse evenementen (Vlaggetjesdag, LifeILive, Zeeheldenfestival en Jazz in de Gracht) zijn geschouwd en hebben advies gekregen om de toegankelijkheid verder te verbeteren. Aspecten die daarbij aandacht kregen zijn: de toegankelijkheid van podia, looproutes, toiletten, website en bejegening van mensen met een beperking.
14. Voorall heeft meegewerkt aan het beter toegankelijk maken van speeltuinen voor kinderen met een beperking. Door aandacht te blijven vragen voor samenspelen heeft de gemeente de
landelijke richtlijnen voor toegankelijke speelplekken opgenomen in het Handboek Openbare Ruimte. Inmiddels heeft elk stadsdeel tenminste één samenspeelplek.
15. Voorall heeft aan 25 groepen (ongeveer 625 kinderen) in het basisonderwijs voorlichting gegeven over leven met een beperking. Ook waren er workshops waarin kinderen zelf konden ervaren hoe het voelt om een beperking te hebben.
In 2025 bouwt Voorall voort op de resultaten van 2024. Voorall is voor haar succes in hoge mate afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, met en zonder beperking. Wil jij je inzetten voor Voorall? Neem dan contact met ons op. Kijk naar de vacatures op voorall.nl of informeer telefonisch.
Zes mensen met een visuele beperking testten op een koude middag in februari de verschillende nieuwe drukknoppen van de verkeerslichtinstallatie op de kruising Loosduinseweg/kade met de Monstersestraat. De knoppen activeren onder andere de rateltikkers op deze kruising. Rateltikkers maken een snel tikkend (ratelend) geluid, waardoor mensen die niet (goed) kunnen zien, weten dat het verkeerslicht op groen staat.
Een knop om te horen en te voelen
De nieuwe drukknoppen hebben een paar functies die de gewone knoppen in Den Haag niet kennen. Zo geven ze een terugmelding die te horen of te voelen is als de knop ingedrukt wordt. Zo weet je zeker dat je de knop hebt geactiveerd. Ook geeft de knop een trilling in de groenfase. Daarmee weten mensen die niet kunnen horen en zien wanneer het voetgangerslicht op groen staat. Daarnaast geeft een voelbare markering aan op welke wijze de oversteek is opgebouwd. Zo weet je dat je bijvoorbeeld eerst een rijweg oversteekt, daarna een trambaan, vervolgens weer een rijweg en daarna nog een fietspad. Belangrijk voor mensen die de oversteek niet goed kennen. Voorall schreef een advies op basis van de bevindingen van de deelnemers.
Goed hoorbaar maar niet goed voelbaar
De belangrijkste conclusie was dat de hoorbare terugmelding als zeer positief werd ervaren. De voelbare terugmelding was echter onvoldoende duidelijk, doordat het extra knopje hiervoor moeilijk te vinden en lastig te voelen was. De voelbare markering was moeilijk te begrijpen. We adviseren deze alleen in te voeren als hiervoor landelijke richtlijnen zijn gemaakt. Dan kunnen blinden en slechtzienden leren hoe de markering is opgebouwd, en begrijpt de bezoeker uit Groningen ook wat de markering in Den Haag betekent.
Het adviesrapport sluit aan bij de motie ‘Veilig over met OVI’, waarin het college verzocht wordt een pilot te starten met een OVI (oversteek voor iedereen)-kastje op ten minste één locatie.
Wil je meer weten? Klik hier voor het hele advies.
Margreet Roemeling
Beste leden van de gemeenteraad,
Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, is blij met het verzoek van het ministerie van BZK om deel te nemen aan het experiment voor een nieuw stembiljet bij de gemeenteraadsverkiezing in 2026. Als grote gemeente heeft Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezing te maken met enorme stembiljetten. Voor mensen met een beperking is dit uitermate lastig. Juist daarom is het belangrijk dat Den Haag deelneemt aan dit experiment.
Voorall test al jaren de toegankelijkheid van de verkiezingen samen met ervaringsdeskundigen. Uit deze testen blijkt dat het huidige stembiljet voor mensen met een fysieke beperking te groot is om goed te kunnen hanteren. Zij kunnen het stembiljet niet zelfstandig dichtvouwen, waarmee hun stemgeheim in het geding komt.
Voor mensen met een visuele beperking is het huidige stembiljet onoverzichtelijk. Het nu voorgestelde stembiljet is veel kleiner en daardoor beter te hanteren en duidelijker.
Er is nog een andere groep stemmers die veel baat heeft bij het nieuwe stembiljet. Dit zijn de mensen die een cognitieve beperking hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen met niet aangeboren hersenletsel, mensen met een lichte vorm van dementie en mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Daarnaast is er een grote groep mensen die laaggeletterd, analfabeet of anderstalig is. Samen met de mensen met een cognitieve beperking gaat het in Nederland om ca 2.5 miljoen mensen. Voor Den Haag zal het dan ook gaan om een substantieel deel van de kiezers.
Voor al deze kiezers is het huidige stembiljet onvoldoende toegankelijk. Een deel van hen stemt niet vanwege de complexiteit van het stembiljet.
Een groot aantal Haagse kiezers heeft dus baat bij gebruik van het nieuwe stembiljet. Voor hen worden de verkiezingen toegankelijker.
De ervaringen van de experimenteergemeenten van 2024 van mensen met een beperking zijn positief. Ze ervaren het als beter leesbaar en makkelijker hanteerbaar. Door het gebruik van partijlogo's en minder tekst is het stembiljet makkelijker te lezen. Daardoor is het toegankelijker voor een veel grotere groep kiezers. Ook Iederin, de landelijke belangenorganisatie voor mensen met een beperking, staat positief tegenover het voorgestelde biljet.
Bij de introductie vindt Voorall het belangrijk dat er goede informatie over het nieuwe stembiljet komt en dat deze informatie toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast moeten mensen kunnen oefenen met een proefbiljet. Om ongeldige stemmen te voorkomen biedt Voorall aan uitleg te geven over het nieuwe biljet en proefsessies te organiseren.
Ook is het belangrijk te leren van de ervaringen. Wanneer Den Haag deelneemt aan de experimenteerwet vergroten we de invloed op de uiteindelijke vormgeving van het stembiljet.
We roepen uw raad daarom op om in te stemmen met deelname aan de experimenteerwet.
Dank u wel voor uw aandacht.
Voorall organiseert dit jaar voor de 8ste keer de Onbeperkt070-prijs. De Onbeperkt070-prijs is een beeldvormingsprijs om het beste idee voor het verbeteren van de toegankelijkheid in de stad te belonen. Dit jaar wordt er één prijs uitgereikt, namelijk € 5.000. We spreken met Kim Hameete, die al vele jaren betrokken is bij de organisatie van de prijsvraag.
Kim: ‘Inwoners, organisaties en bedrijven kunnen vanaf vandaag weer voorbeelden voor het verbeteren van de toegankelijkheid in Den Haag insturen. Om Hagenaars warm te maken om mee te doen aan de prijsvraag worden diverse activiteiten in de stad georganiseerd. Alle plannen, klein en groot, zijn welkom. Inwoners mogen wensen indienen om hun buurt toegankelijker te maken, maar ook organisaties en ondernemers met concrete projecten mogen meedoen. Vanaf dit jaar mag ook een idee namens iemand anders worden genomineerd. We hopen ook dit jaar weer tussen de 40 en 50 mooie ideeën te ontvangen.’
De achterliggende gedachte van de prijsvraag is dat Hagenaars met een beperking op dezelfde wijze als ieder ander willen meedoen in de stad. Om gelijkwaardig mee te kunnen doen, is een toegankelijke stad onmisbaar. Dit betekent dat de openbare ruimte, gebouwen, activiteiten en voorzieningen in de stad voor iedereen goed toegankelijk moeten zijn.
Geen verliezers
Kim ‘Alle edities van de Onbeperkt070-prijs hebben tezamen al meer dan 300 mooie, leuke en waardevolle inzendingen opgeleverd waarvan er vele zijn gerealiseerd. Het winnen van de Onbeperkt070-prijs is natuurlijk een fantastische prestatie, maar dat betekent niet dat er met de andere inzendingen niets gebeurt. Bij Voorall gaan we altijd kijken of iets met idee kunnen doen. Soms brengen we de indiener in contact met de gemeente of geven we advies.’
‘De winnaars van de afgelopen jaren komen uit verschillende maatschappelijke sectoren. De prijzen in de categorie ‘Vrije Tijd’ leverde bijvoorbeeld een rolstoelfiets en een tandemfiets op en een tillift voor rondvaartboten. Uit de categorie ‘Bewegen & Sport’ kwam het initiatief om een mobilitheek (uitleenpunt voor beweeghulpmiddelen) te starten. De categorie ‘Kinderen’ zorgde voor een toegankelijk speeltoestel en een muziek atelier. En tenslotte de categorie ‘Specifieke doelgroepen’ zorgde voor het NAH-paspoort en hulpmiddelen voor het Afasiecentrum van Gemiva. Deze prijzen bewijzen dat de Onbeperkt070-prijs van grote betekenis voor de stad is.’
Voorall vindt de Onbeperkt070-prijs een heel goede manier om de inwoners van de stad te betrekken bij het verbeteren van de toegankelijkheid. Gedurende enkele maanden stimuleren wij inwoners om na te denken over verbeteringen. En het mooie van de prijsvraag is dat winnaars ook een belangrijke rol hebben bij het uitvoeren van de winnende inzending. De prijsuitreiking vindt eind juni plaats.
Vanaf deze week tot eind mei kunnen er weer initiatieven en ideeën worden ingediend. Stuur een mail met een korte beschrijving van je idee naar