In mijn voorgaande blogs heb ik verteld dat ik in 2014 mijn eerste herseninfarct kreeg en dat ik daar veel onzichtbare restverschijnselen aan heb overgehouden.
Ik ben redelijk eigenwijs ingesteld en wilde dan ook niet geloven in het hersenletsel. Ik lag nog in het ziekenhuis toen mijn baas van destijds langs kwam, ik meldde hem direct dat ik er de maandag erop weer zou zijn. Want voor mij bestond het herseninfarct simpelweg niet. Ik wilde het niet, ik wilde sterker zijn dan dat.
Uiteindelijk heeft het nog 10 maanden geduurd eer ik weer een paar uurtjes kon werken. Mijn werkgever was heel erg meedenkend en deed echt alles om mij te behouden. Ik kreeg een kamertje apart, mocht 1 dag in de week thuiswerken (het was nog ver voor de corona tijd en thuiswerken was zeker geen norm)
Ik wilde heel snel opbouwen maar de dames en heren van de revalidatie probeerden dat af te remmen. Maar hee, ik dacht toch echt beter te weten hoe mijn hoofd werkt en ging daar niet helemaal in mee, probeerde steeds weer wat meer te doen.
Na twee jaar niet volledig werken komt dan toch echt het UWV om de hoek kijken. Ik moest op controle komen. Als eerste bij de keuringsarts.
Dit was echt een heel vriendelijke dame.
Overigens ging ik er vrij nuchter naartoe want ik werkte inmiddels 30 uur in de week ik had zo gehoopt dat ik al 32 uur zou werken, dus volgens contract maar gek genoeg die laatste 2 uur lukte maar niet.
Over het UWV had ik heel veel verhalen gehoord en die waren niet erg positief maar ik wilde heel graag werken en deed dat ook dus zag geen probleem.
Die keuringsarts nam de afgelopen 2 jaar met me door en ik zei haar “voor die laatste 2 uur hoef je me niet af te keuren hoor, die komen er nog bij, het gaat alleen iets langzamer dan ik wil”
Ze hoorde me aan en ging toen allerlei heel vervelende vragen stellen. Vragen als “hoe ziet je dag eruit?” of “zie je je vriendinnen nog wel eens” of “ga je nog wel eens uit” etc
Hoe meer van dat soort vragen hoe meer mijn keel dicht ging zitten. Mijn dag… ja eh mezelf uit bed slepen, naar het werk gaan, werken, terug slepen, koken en daarna is het licht uit kan ik niks meer, slaap slecht want ben zwaar overprikkeld, dus ik kom aan de 3 a 4 uur slaap, vriendinnen zie ik niet meer en ik ga niet meer naar feestjes of leuke dingen.
En daar kwamen de tranen.
Ik heb uiteindelijk gesmeekt om me niet af te keuren want ik wilde zo graag werken. En werken ging (redelijk) goed. De taken die ik deed gingen goed, ik kon alleen nog niet alle taken aan.
Ze zou het gaan overleggen met de arbeidsdeskundige.
Dat was een week later dan ook mijn tweede bezoek aan het UWV. Het was een beetje hetzelfde verhaal als bij de arts.
Weer gesmeekt om me niet af te keuren. Dat deed hij niet. Maar hij zou wel gaan overleggen…
Eenmaal thuis kreeg ik een telefoontje dat ik 100% afgekeurd was, ik deed het alleen op wilskracht zeiden ze. En het was geen vraag of ik zou omvallen maar wanneer. Ik mocht wel blijven werken maar ze adviseerde wel om minder te gaan werken. Herkeuring over 6 maanden.
Ik werd zo ongelooflijk boos… ik wilde zo graag werken en dan dit… hoe durfden ze…. Echt woest was ik. De dag erna moest ik bij de revalidatie arts zijn en ik vertelde over het onrecht wat het UWV mij had aangedaan. Zij zei…zo dat hoor je niet vaak dat ze zo goed naar de mens kijken. Ik ben het helemaal met ze eens, je loopt op het puntje van je tenen. Ga vooral minder werken.
Daar moest ik het mee doen. De dag erna tegen mijn baas gezegd dat ik minder moest gaan werken maar dat ik het er niet mee eens was. Ik vertelde hem dat ik met ingang van de week erna dus geen 30 uur meer ging werken maar terug ging naar…..29 uur.
Inmiddels kan ik er ook om lachen maar het was zo’n enorme aderlating dat ene uurtje.
Eenmaal die stap gezet is het langzaamaan steeds een uurtje minder geworden en heb ik me laten omscholen. Toen ben ik in een andere functie voor 24 uur aan de slag gegaan.
Maar na de 7e heel zware terugval heb ik uiteindelijk de handdoek in de ring moeten gooien. Het ging niet meer. Ik was op.
Gezien de lengte van mijn verhaal zal ik volgende maand verder gaan met het vervolg,
Tot de volgende blog
Liefs,
Belinda
Afgelopen zomer was een topseizoen voor de Haagse rolstoelhockeyers. Het eerste team van Haag 88 dat al 42 keer achtereen ongeslagen was, won namelijk op de laatste competitiedag van het seizoen 2023-2024 in Gorinchem beide wedstrijden, hetgeen goed was voor de Nederlandse titel in de competitie 2023-2024. Met de NK titel op zak togen de spelers en begeleiders begin augustus naar Praag voor het Europees Kampioenschap voor clubteams, het Prague Wheelchair Open dat van 5 t/m 11 augustus plaatsvond in de Tsjechische hoofdstad.
Behalve een wedstrijd in de poulefase in de laatste minuut met 0-1 te hebben verloren, hebben de spelers verder alle wedstrijden gewonnen. Waar in de halve finale tegen de Zweden er shoot-outs nodig waren om verder komen, versloegen de Hagenezen in de finale de thuisspelende Tsjechen met 5-4. Voor zover bekend is Haag 88 de eerste Nederlandse rolstoelhockeyploeg die deze titel in de wacht heeft weten binnen te halen.
Enkele teamleden wonnen bovendien ook een individuele prijs. Charissa werd tot de beste vrouwelijke speler, Robert tot de meest waardevolle speler en Nienke tot de beste keeper van het toernooi benoemd.
Tekst: Haag 88
Ben je benieuwd naar rolstoelhockey? Meer informatie vind je hier
De gemeente Den Haag heeft een nieuwe Agenda voor een toegankelijk en inclusief Den Haag voor mensen met een beperking. We hebben de acties uit deze agenda op een rijtje gezet:
Bewustwording: bewustwordingscampagne; e-module ‘Inclusief handelen voor ambtenaren’; meer divers en inclusief beeldmateriaal; onderzoek naar inclusief taalgebruik in nota’s; bijeenkomsten over ondersteuningsbehoefte van mensen met een beperking van niet- Westerse komaf.
De gemeente als goed voorbeeld: ondersteuning bij gemeentelijke bijeenkomsten; locaties van bijeenkomsten zijn inclusief; toegankelijker maken van stadhuis; werven van medewerkers met een beperking; trainingen in creëren inclusieve werkomgeving; alt-teksten bij beelden van gemeentelijke sociale media; toegankelijker maken stembureaus; meer bekendheid meld- en informatiepunten voor mensen met een beperking.
Inrichting van de stad: beter contact met uitvoerders; toegankelijker maken openbare ruimte stadhuis; trefwoord ‘toegankelijkheid’ in meldpunt ‘Meldingen Openbare Ruimte’; uitwerken beleid Toegankelijk Openbaar Vervoer met Metropoolregio Rdam Den Haag; uitvoeren project OV-coaching; aandacht geven aan toegankelijke faciliteiten bij bouwen van woningen; onderzoek naar samen spelen kinderen met en zonder beperking
Onderwijs: 3 tot 5 scholen krijgen toegankelijkheidsadvies; inclusiever en toegankelijker kinderopvang; aanpak stagediscriminatie door testen toegankelijkheid
Arbeidsmarkt en ondernemerschap: workshops en presentaties met ervaringsdeskundigen; bedrijfsscan toegankelijkheid voor 10 tot 12 ondernemers; prijs Meest Toegankelijk Bedrijf; onderzoek naar technologische innovaties; stappenplan toegankelijkheid voor bedrijven
Cultuur, vrije tijd en sport: culturele activiteiten voor mensen met en zonder beperking; goede toegankelijkheidsvoorbeelden uit cultuur en sport; stappenplan toegankelijkheid voor cultuurorganisaties en verenigingen
De gehele agenda vind je hier
Voorall vindt dat de gemeente in de Ontwerp Woonvisie 2040 onvoldoende aandacht heeft voor toegankelijk wonen. Dat heeft Voorall in een zienswijze laten weten. Om ervoor te zorgen dat de woningmarkt in 2040 daadwerkelijk toegesneden is op mensen met een beperking is het nodig om het principe van aanpasbaar bouwen op te nemen in de Woonvisie 2040. Ook zijn aanpassingen nodig op de markt voor huurwoningen voor mensen met een beperking. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor gehandicaptenparkeerplaatsen in de openbare ruimte en voor rustpunten dicht bij huis. Verder vinden we dat een fijnmazig en toegankelijk openbaar vervoernetwerk bij nieuwe gebiedsontwikkelingen als randvoorwaarde opgenomen moet worden in de Woonvisie 2040.
Langjarige visie voor prettig wonen
De visie probeert antwoord te geven op de vragen hoe wonen in Den Haag eruitziet in 2040; hoe Den Haag een stad blijft waarin het prettig wonen is, met woonwijken waar mensen zich thuis voelen en naar elkaar omkijken; en waar de basiskwaliteit van woningen en de leefbaarheid op orde is.
Beschouw mensen met een beperking niet als speciale doelgroep
Voorall vindt dat de gemeente in de woonvisie uitgegaan is van een te smalle doelgroep, namelijk inwoners met een gecombineerde woon- en zorgvraag. Hierdoor wordt voorbijgegaan aan de groep mensen die een beperking heeft, maar zelfstandig woont en geen zorgvraag heeft. Welke stip op de horizon ziet de gemeente voor mensen die in een rolstoel zitten en met een gelijkvloerse woning zonder zorg hun leven vormgeven? Voor studenten die gebruik maken van een hulpmiddel en hun opleiding in Den Haag willen volgen? Voor een gezin van wie één van de leden een beperking heeft, maar waar geen extra hulp nodig is? Voorall benadrukt dat mensen met een beperking voorkomen onder alle (toekomstige) bewoners van Den Haag in alle leeftijden.
Bouw volgens het principe van aanpasbaar bouwen
Wij pleiten er daarom voor om alle nieuwe en te renoveren woningen te bouwen volgens het principe van aanpasbaar bouwen. Aanpasbaar bouwen zorgt ervoor dat de belangrijkste functies in de woning voor elke bewoner, met of zonder beperkingen, te gebruiken zijn zonder ingrijpende aanpassingen. Dergelijke woningen zijn en blijven voor iedereen geschikt om te wonen, ook wanneer bewoners afhankelijk worden van een hulpmiddel. Op termijn bespaart het bovendien kosten voor Wmo-woningaanpassingen.
Een eerlijke verdeelsleutel bij het toewijzen van huurwoningen
Voorall dringt verder aan op aanpassingen in de systematiek van het toewijzen van huurwoningen via Woonnet. Mensen met een beperking die een woning via Woonnet zoeken, hebben te maken met een ongelijk speelveld. Woningzoekenden die niet in staat zijn tot traplopen kunnen alleen reageren op benedenwoningen of woningen met een lift. Wij vinden daarom dat de huidige systematiek moet worden gewijzigd zodat er een eerlijke verdeelsleutel ontstaat waarbij iedereen evenveel kansen heeft op een voor hem of haar geschikte huurwoning.
Zorg voor een voorraad aangepaste huurwoningen
Daarnaast pleiten we ervoor om beleid te ontwikkelen waardoor er in Den Haag een voorraad aangepaste huurwoningen ontstaat. Nu zien we dat in aangepaste woningen bij doorstroming de aanpassingen verwijderd worden. Huurders zonder beperking kunnen deze woning vervolgens weer huren. Een bewoner met een beperking moet vervolgens weer aanspraak doen op de Wmo wanneer hij een niet-aangepaste woning toegewezen krijgt. Zo ontstaat er geen voorraad van aangepaste woningen, waardoor het heel lastig is een aangepaste huurwoning te vinden. Bovendien is er sprake van kapitaalvernietiging.
Creëer rustpunten in de openbare ruimte
Het is verder belangrijk om in de buitenruimte rustpunten dicht bij huis te creëren zodat ook mensen die minder mobiel zijn hiervan gebruik kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een groene oase of een verblijfsplek aan het water op logische routes naar centrumvoorzieningen en ov-haltes. De grote woningopgave maakt het noodzakelijk om te verdichten. Hierdoor komen dergelijke rustpunten snel in de knel. We pleiten er daarom voor om deze rustpunten als voorwaarde op te nemen in de Woonvisie 2040.
Reserveer ruimte op straat voor gehandicaptenparkeerplaatsen
Ruimte op straat voor gehandicaptenparkeerplaatsen blijft nodig voor Hagenaars met een beperking die afhankelijk zijn van een auto. Dit is niet alleen belangrijk voor de inwoners, maar ook voor bezoekers met een beperking. Dat betekent dat er op een maximale afstand vanaf 50 meter van de entree van de woning de mogelijkheid moet bestaan om de auto te parkeren. Parkeren kan in een parkeergarage, maar dan moet deze wel over een toegankelijke lift beschikken en een minimale doorrijhoogte hebben van 2.20m in verband met de vaak grotere hoogte van een aangepaste auto of busje. In Den Haag voldoet op dit moment geen enkele parkeergarage aan deze hoogte. Daarom is het onvermijdelijk om ook op straatniveau ruimte te maken voor gehandicaptenparkeerplaatsen.
Zorg voor een fijnmazig en toegankelijk openbaar vervoernetwerk.
Bij nieuwe gebiedsontwikkelingen is het cruciaal om te zorgen dat het gebied ontsloten is door een fijnmazig en toegankelijk openbaar vervoer netwerk, op het moment dat de eerste bewoners hun intrek nemen in hun woning. Omdat Den Haag streeft naar minder privé-autobezit krijgen voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer meer prioriteit. Fijnmazig en toegankelijk openbaar vervoer zou daarom voorwaarde moeten zijn bij gebiedsontwikkeling en dient volgens Voorall opgenomen te worden in de Woonvisie 2040.
Voorall hoopt dat het college van B&W de Ontwerp Woonvisie aanpast op basis van onze adviezen, zodat ook mensen met een beperking in 2040 prettig kunnen wonen in Den Haag.
Wil je de hele zienswijze lezen? Klik dan hier
Voorall organiseert deze zomer verschillende activiteiten om lekker in je vel te zitten. Kijk hier voor de agenda en geef je snel op, het aantal plaatsen is beperkt.
Aanmelden kan via: 070 – 365 52 88 of
Kosten: deelname is gratis
Hulp vragen is OK
Woensdag 17 juli, 15.00 – 16.30 uur
Hulp vragen is voor veel mensen lastig. En voor sommige dingen vraag je gemakkelijker hulp dan voor andere dingen. Hulp geven kan een prettig gevoel geven. Het maakt zelfs gelukshormonen aan. Maar daarvoor zijn er ook hulpvragers nodig: mensen die aangeven wat ze nodig hebben. In deze workshop kijken we naar onze eigen ervaringen op dit gebied. Ontdek wat jij nodig hebt om sommige (hulp)vragen wél hardop te stellen. En ontvang de 5 gouden tips die we voor je hebben verzameld.
Locatie: Verpleeghuis Dekkersduin, Campanulastraat 6, 2555 DE Den Haag
Inloop (koffie/thee) vanaf 14.45 uur
Workshopleider: Carmen van Haren
Leven vanuit eigen regie
Woensdag 24 juli, 15.00 – 16.30 uur
Er is een grote kans dat als je leeft met een beperking, er een aantal terugkerende zorgafspraken in je agenda staat. Sommige dagen worden gekleurd of zelfs ‘bepaald’ door deze afspraken. In deze workshop kijken we naar onze overtuigingen, ervaringen en onze eigen kracht. Ontdek wat jij kunt doen om, toch, zelf de regie te houden en ontvang onze 8 positieve tips.
Locatie: Verpleeghuis Dekkersduin, Campanulastraat 6, 2555 DE Den Haag
Inloop (koffie/thee) vanaf 14.45 uur
Workshopleider: Carmen van Haren
Zin in je Leven & Structuur in je dag
Woensdag 31 juli, 15.00 – 16.30 uur
Vanuit zingeving maak je elke dag (bewust én onbewust) keuzes. In deze workshop onderzoeken we wat zin heeft/geeft. Dat is heel persoonlijk; iedereen is uniek. Ontdek wat jou op dit moment energie geeft en hoe je hier vorm aan geeft in jouw dagelijks leven. We maken gebruik van een bijzondere gesprekskaart: MijnWereldKaart. En we hebben 5 zinnige tips voor je verzameld.
Locatie: Verpleeghuis Dekkersduin, Campanulastraat 6, 2555 DE Den Haag
Inloop (koffie/thee) vanaf 14.45 uur
Workshopleider: Carmen van Haren
Kennismaken met Geweldloos Communiceren
Donderdag 29 augustus, 13.30 – 15.30 uur
Je wordt in hoofdlijnen meegenomen in de theorie van geweldloos communiceren. Gezamenlijk onderzoeken we hoe je kunt leren opkomen voor jezelf zonder in conflict te raken.
We staan stil bij de ik-boodschap en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en behoeften in situaties. Door dit te doen, worden grenzen in het contact helder.
Ook onderzoeken we hoe je feedback of een ‘geladen’ boodschap kunt ontvangen zonder jezelf te verliezen en daardoor te blijven luisteren naar de anderen. Ofwel in deze kennismakingsworkshop laten we je kort proeven van de kwaliteiten van Geweldloze Communicatie.
Locatie: Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, 2585 GP Den Haag
Inloop (koffie/thee) vanaf 13.15 uur
Workshopleider: Wendy Meijer
Cursus Kickstart Vitaliteit
Dinsdag 3, 10, 17 september en 8 oktober, 10.00 - 11.30 uur online.
24 september en 1 oktober werk je zelfstandig thuis.
Je leert wat positieve gezondheid is en ontdekt wat jij nodig hebt om beter in je vel te zitten. Je leert een stappenplan te maken met concrete acties. Je leert vooral hoe je zelf in actie kan komen en hoe jij je gezondere leven vol kan houden! Positieve Gezondheid Positieve gezondheid is een andere manier om naar je gezondheid en je leven te kijken. Positieve gezondheid is meer dan niet-ziek zijn en betekent bijvoorbeeld mee kunnen doen, je fit en vitaal voelen, vertrouwen hebben in jezelf, een betekenisvol leven hebben en goed voor jezelf kunnen zorgen. Je kunt zelf (kleine) stappen zetten om je gezonder te voelen!
De cursus Kickstart Vitaliteit inspireert en motiveert je om stappen te zetten om gezonder te leven. Voor iedereen die zich vitaler, gelukkiger en fitter wil voelen, ook als je te maken hebt met (fysieke) beperkingen.
Locatie: Online! Nodig: Eigen mobiel met WhatsApp of een iPad of computer. Digitaal vaardig: je weet hoe ZOOM werkt. Weet je dat niet, en wil je wel graag meedoen? Neem dan contact op met Voorall. We helpen je graag!