Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, heeft advies uitgebracht om de toegankelijkheid van de Haagse stranden te verbeteren. Aanleiding was dat de gemeente Den Haag bezig is met een nieuwe gemeentelijke strandvisie voor de periode tot 2032. Voor Voorall een mooie kans om een aantal belangrijke punten onder de aandacht te brengen, zodat mensen met een beperking zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk kunnen genieten van de Haagse stranden. Dit zijn de belangrijkste adviezen:

We pleiten ervoor om hoogwaardige toegangen naar het strand te creëren vanaf de zes belangrijkste openbaar vervoerhaltes aan de Haagse kust. Dat betekent dat de route naar het strand gemakkelijk vindbaar, toegankelijk en bruikbaar wordt voor iedereen die met de bus of tram komt.

Voor mensen die afhankelijk zijn van het gebruik van een auto is het belangrijk om meer gehandicaptenparkeerplaatsen te maken. Vanuit parkeergarages is duidelijke bewegwijzering nodig voor de kortste route, waar een trap in kan zitten, en voor de rolstoelroute naar het strand.

We vinden dat het aantal parkeerplaatsen voor fietsers en scooters fors uitgebreid moet worden. Daarnaast is het onvermijdelijk om in een gebied dat zo intensief gebruikt wordt, te handhaven op foutgeparkeerde fietsen en scooters.
Voor de vele wandel- en fietspaden in dit gebied is het noodzakelijk om een aantal hoofdroutes zoveel mogelijk vrij van zand te houden. Bij paden die niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld doordat er een trap in de route zit, is het belangrijk om aan het begin van het pad een bordje te plaatsen waarop dit te zien is.

In sommige gedeeltes van de duinen loopt vee rond. Veeroosters zorgen ervoor dat de dieren niet over de paden ontsnappen. Om te voorkomen dat veeroosters de doorgang belemmeren voor mensen met een rolstoel adviseren we om een alternatieve route via een bypass in combinatie met hekje te maken.

Bij de vele trappen op bijvoorbeeld de boulevard is het noodzakelijk om leuningen en markeringen op de traptreden aan te brengen. Ook is het belangrijk bij elke trap te vermelden waar zich de dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke route bevindt.

Voorall pleit voor meer hellingbanen, waarbij het streven zou moeten zijn dat zich op termijn op elke 200m een hellingbaan naar het strand bevindt en dat alle strandtenten bereikbaar zijn. Voor alle hellingbanen geldt een hellingspercentage van maximaal 4%. Nu zijn een aantal hellingbanen te steil. Speciale aandacht vragen we voor een hellingbaan ter hoogte van de Waterreus, zodat deze toegankelijke strandtent die het gehele jaar open is beter bereikbaar wordt voor mensen met een beperking.

De betonnen paden op het strand zijn een uitkomst voor strandbezoekers die een hulpmiddel gebruiken en worden ook intensief gebruikt door andere strandgasten. We zien graag dat de strandboulevard langs de strandtenten wordt doorgetrokken langs alle clusters van strandtenten, dat de paden naar de vloedlijnen worden verbreed en dat strandtenthouders worden gestimuleerd een gelijkvloerse toegang tot de strandboulevard te maken. Ook zijn we voorstander van een extra betonnen pad naar de vloedlijn ten zuiden van de Pier.

Er bevindt zich een klein aantal toegankelijke toiletten in dit gebied. Wij vinden dat ernaar gestreefd moet worden dat er bij elk strandcluster minimaal één toegankelijk openbaar toilet is.

Voor de strandrolstoelverhuur pleiten we voor drie hoogwaardige uitleenlocaties (Kijkduin, Scheveningen Haven, Strand Noord) in combinatie met een toegankelijk toilet en douche, een verzorgtafel en scootmobieloplaadpunten.
Bij veel bankjes ontbreken een armleuning en in sommige gevallen ook een rugleuning. Het aanbrengen hiervan is belangrijk voor veel mensen met een beperking en de steeds grotere groep ouderen.

Voor alle voorzieningen geldt dat informatie hierover onontbeerlijk is. Bewegwijzering, informatieborden en een landingspagina over de Haagse toegankelijke stranden zijn nodig om te communiceren wat er allemaal aanwezig is voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking kunnen dit ter plekke vinden of kunnen zich thuis voorbereiden op een bezoek aan het strand.

Tot slot hebben we in het advies een lans gebroken voor de strandtenthouders die zich inzetten voor mensen met een beperking. We pleiten ervoor om met hen in gesprek te blijven en met hen samen te werken om mensen met een beperking zo gastvrij mogelijk te kunnen ontvangen op het strand.

We kunnen concluderen dat er nog veel mogelijk is om een bezoek aan het strand voor mensen met een beperking eenvoudiger te maken. We hopen met het advies te bereiken dat bezoekers met een beperking, net zoals bezoekers zonder een beperking, de komende jaren nog meer kunnen genieten van de Haagse stranden. Wil je het advies lezen? Klik dan hier 

 

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer